Μπορεί Να Υπάρξει Ένας Κόσμος Μόνο με Ηλεκτρονικό Χρήμα;

Αν έχετε παρακολουθήσει καθόλου την σειρά Mr. Robot, τότε θα έχετε ασχοληθεί ήδη με αυτή την ιδέα! Ο πρωταγωνιστής έχει στο μυαλό του να σώσει τον κόσμο από το αόρατο χέρι, το οποίο εξουσιάζει τα πάντα. Αυτό το χέρι δεν είναι άλλο από το χρήμα. Βλέπουμε στην σειρά πως οι άνθρωποι εξαρτώνται ποικιλοτρόπως από το χρήμα. Άλλοι έχουν καταχρεωθεί για τις σπουδές, ενώ κάποιοι είναι τόσο απορροφημένοι από τις υλικές ανάγκες, που δεν κρίνουν προτού αγοράσουν κάτι.

Σαφώς και είναι πολύ δύσκολο να σωθεί ο κόσμος από το χρήμα. Μάλιστα, από τις απαρχές της κοινωνίας υπήρχε κάποια μορφή νομίσματος. Με αυτά τα νομίσματα ολοκληρώνονταν οι αγορές και οι πωλήσεις προϊόντων. Πώς αλλιώς θα ανθούσε το εμπόριο, αν δεν υπήρχαν νομίσματα να διευκολύνουν τις διαδικασίες; Ωστόσο, οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν πως στην σύγχρονη κοινωνία ο καταναλωτισμός έχει χτυπήσει «κόκκινο». Πλέον οι ανάγκες που παρουσιάζονται είναι πολύ μεγαλύτερες και περισσότερες από τις ανάγκες που υπήρχαν πριν από μερικές δεκαετίες.

Φαινόμενα όπως οι υστερικές μαζικές αγορές κατά την περίοδο σημαντικών εκπτώσεων μαρτυρούν ακριβώς αυτό. Οι προτεραιότητες πλέον έχουν αλλάξει για τους ανθρώπους. Φαντάζει πιο σημαντικό να αγοράσει κάποιος το νέο κινητό τηλέφωνο αμέσως μόλις κυκλοφορήσει, από το να είναι συνεπής στην αποπληρωμή του δανείου του ή από το να έχει αρκετά χρήματα για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες.

Στην συγκεκριμένη σειρά, λοιπόν, πραγματεύεται ο σεναριογράφος το ενδεχόμενο μίας κοινωνίας, όπου θα ίσχυε μια μορφή «σεισάχθειας». Θυμάστε την απόφαση της διαγραφής χρεών που πρότεινε ο Σόλων στην αρχαιότητα; Βέβαια, τα κέντρα ελέγχου σε παγκόσμιο επίπεδο σε καμία περίπτωση δεν θα άφηναν κάτι τέτοιο να συμβεί. Γι’ αυτό και μία ενδεχόμενη λύση από τους σύγχρονους επαναστάτες, όπως ο πρωταγωνιστής της σειράς, θα ήταν ένα χτύπημα εκ των έσω.

Αν κάποιος είχε τη δυνατότητα να διαγράψει τα ηλεκτρονικά αρχεία όλων των τραπεζών, τότε αμέσως δεν θα διαγράφονταν τα χρέη όλων; Κι αν δεν υπήρχαν υποστηρικτικά αρχεία για να διασταυρωθούν τα χρέη, τι θα γινόταν; Ίσως φαντάζει ειδυλλιακό όλο αυτό, μα σκεφτείτε το κι από την αντίπερα όχθη. Αν οι τράπεζες δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν ρευστό, τι θα γινόταν; Δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα τις ανάγκες των πολιτών για ρευστότητα. Επομένως, οι κοσμοϊστορικές αλλαγές θα συντάρασσαν πραγματικά την σύγχρονη κοινωνία.

Στον αντίκτυπο μίας τέτοιας αλλαγής, μίας επανάστασης όπως πολλοί υποστηρίζουν, το ηλεκτρονικό χρήμα θα ήταν το πρώτο που θα μπορούσε να υποστηριχθεί. Οι πολίτες θα είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές με ηλεκτρονικό χρήμα, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν όσα ήθελαν. Για παράδειγμα, θα πλήρωναν με μία μορφή ψηφιακού νομίσματος για το φαγητό, τις μεταφορές και για κάθε άλλη ανάγκη.

Πόσο διαφέρει κάτι τέτοιο από την σημερινή μορφή χρήματος; Γιατί το ψηφιακό νόμισμα θα ήταν καλύτερο, σε σύγκριση με το υπάρχον νόμισμα; Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες θα έπρεπε να αποκτήσουν το χρήμα μέσω της εργασίας ή μέσω οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας (πώληση ακίνητης περιουσίας, δωρεά, δανεισμός κτλ.). Για να το αποκτήσουν, θα έπρεπε αντίστοιχα να προσφέρουν κάτι. Συνεπώς, ίσως δεν είναι και τόσο διαφορετική η όλη ιστορία. Φυσικά και οι ρομαντικοί θα συμφωνήσουν πως η κοινωνία οφείλει να αλλάξει ριζικά, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα. Όμως η λύση δε φαίνεται να έχει βρεθεί ακόμη…